אנדוקרינולוגיה
מדידה כמותית של PTHrP בדם
פפטיד רמת PTHrP מיוצר על ידי מספר סוגי סרטן, תוך שהוא מחקה חלקית את פעולת ההורמון PTH, וגורם לסיבוכי היפרקלצמיה של ממאירויות שונות. הבדיקה נועדה לאבחון מטופלים החשודים לתרחיש של היפר-קלצמיה של ממאירויות, או אבחון של מטופלים עם היפר-קלצמיה מסיבה לא ידועה. רמת PTHrP יכולה לשמש גם לניטור יעילות הטיפול האנטי-סרטני.
בדיקות/אנליטים כלולים:
PTH-Related Peptide
קישור לבדיקה באתר Mayo
מדידה ברגישות גבוהה של תירוגלובולין בדם
תירוגלובולין (thyroglobulin) הוא גליקופרוטאין הנוצר ומנוצל באופן בלעדי בתאים הפוליקולאריים בבלוטת התריס, ומשמש בעיקר ליצירת שני הורמוני הבלוטה T3 ו-T4. ערכים גבוהים או נמוכים יכולים להעיד על תסמונות אנדוקריניות שונות.
בדיקות/אנליטים כלולים:
Thyroglobulin, Mass Spec
קישור לבדיקה באתר Mayo
מדידה כמותית של גלוקגון בדם
גלוקגון נוצר בתאי α שבאיי לנגרהנס בלבלב. פעולתו הפוכה מזו של אינסולין. כאשר רמת הסוכר בדם פוחתת מתחת לתחום הנורמה, גלוקגון יופרש לצורך פירוק מאגר הסוכר (גליקוגן) על מנת שהגוף יוכל לקבל את מנת האנרגיה הדרושה לו. מדידת גלוקגון נעשית לצורך אבחון היפוגליקמיה לא מוסברת, איבוד משקל בלתי מוסבר, מצבים של סוכרת מתונה, ופריחה עורית אופיינית הידועה כ-necrolytic migratory erythema. מדידת גלוקגון תתבצע כאשר יש חשד למצבים סרטניים נדירים כמו NEM, או לשאת בבלוטת הלבלב מסוג Glucagonoma המפרישה עודף של הורמון זה ומגבירה משמעותית את רמת הגלוקוז בדם. גם במקרים של סוכרת מסוג 2 על רקע עמידות לאינסולין יש ייצור מוגבר של גלוקגון, שרמתו יכולה לסייע בטיפול.
בדיקות/אנליטים כלולים:
Glucagon
קישור לבדיקה באתר Mayo
מדידה כמותית של Vasoactive Intestinal Polypeptide בדם
הפפטידVasoactive intestinal polypeptide VIP)) מופרש משאת בלבלב, שאינה ממקור תאי וגורם לויפומה(WDHA) סינדרום הכולל שלשולים, היפוקלמיה ואכלורהידריה (חוסר חומצת מלח).
בדיקות/אנליטים כלולים:
Vasoactive Intestinal Polypeptide
קישור לבדיקה באתר Mayo
מדידה כמותית של Pancreatic Polypeptide בדם
פוליפפטיד לבלבי Pancreatic polypeptide מופרש מהלבלב כתגובה להיפוגליקמיה, עיכול מזון או אכילה מדומה (לעיסת מזון ללא בליעה). תפקידו של הפפטיד אינו ברור. רמתו עולה על רקע גידולי לבלב או סוכרת.
בדיקות/אנליטים כלולים:
Pancreatic Polypeptide
קישור לבדיקה באתר Mayo
נוכחות גלוקוקורטיקואידים סינטטיים בשתן
גלוקוקורטיקואידים סינטטיים נמצאים בשימוש נרחב בתרופות נוגדות דלקת ותרופות מדכאות חיסון. מטופלים שמקבלים סוג זה של סטרואידים עלולים לפתח מאפיינים קליניים של תסמונת קושינג (Cushing) עם רמות נמוכות של קורטיזול וסימנים לדיכוי הציר היפותלמוס – היפופיזה – אדרנל.
בדיקות/אנליטים כלולים:
Synthetic Glucocorticoid Screen, Urine
קישור לבדיקה באתר Mayo
אלקטרופורזה של חלבונים קושרי תירוקסין בדם
באופן נורמלי, 99.5 אחוזים מהתירוקסין בגוף, קשור לחלבונים קושרי תירוקסין, פרה-אלבומין או אלבומין. חוסרים או שינויים בחלבונים אלו עלולים להשפיע על בדיקות לאבחון תפקודי בלוטת התריס. הפרעות שכאלו יכולות להתגלות בבדיקת אלקטרופורזה.
בדיקות/אנליטים כלולים:
Thyroxine-Binding Protein Electrophoresis
קישור לבדיקה באתר Mayo
מדידה כמותית של קופפטין בדם
ההורמון AVP או arginine vasopressin שידוע גם כ-ADH או הורמון אנטי-דיורטי, הוא אחד ההורמונים החשובים בהמוסטזיס הקרדיו-וסקולארי. יחד עם זאת מדידה כמותית שלו היא בלתי אפשרית עקב חוסר יציבות וזמן מחצית חיים קצר ביותר.
קופפטין, הידוע גם כ-AVP-associated glycopeptide הוא הפרקורסור (חלבון מקדים) של AVP שניתן למדוד בצורה מדוייקת וערכיו יכולים לעזור לאבחן במצבים פאתו-פיזיולוגיים בהם מעורב AVP, כגון SIADH, כמו גם אי-ספיקת לב ותסמונת כלילית.
בדיקות/אנליטים כלולים:
Copeptin proAVP
קישור לבדיקה באתר Mayo
מדידה כמותית של לפטין בדם
לפטין הוא הורמון חלבוני המיוצר בתאי שומן וברקמות שומניות, משם עובר במחזור הדם דרך מחסום דם-מוח (BBB). ההורמון ממלא תפקיד מרכזי בוויסות צריכת אנרגיה על ידי ויסות התיאבון וחילוף חומרים. בנוסף הלפטין פועל גם כמתווך פרקריני. הורמון הלפטין משפיע על תהליכים מטבוליים רבים בגוף בניהם הפרשת אינסולין וליפוליזה, מערכת הרבייה, מערכת הדחק, ונמצא בקשר הדוק עם הציר היפותלמוס-היפופיזה-אדרנל.
בדיקות/אנליטים כלולים:
Leptin
קישור לבדיקה באתר Mayo
מדידה כמותית של IR-GH-RH
ההורמון Growth Hormone Releasing Hormone מיוצר בהיפותלמוס. הוא משמש כנוירוהורמון המבקר את הפרשת הורמון הגדילה מההיפופיזה. ניתן למצוא את ההורמון בתאי לבלב ובסוגים מסוימים של סרטן.
בדיקות/אנליטים כלולים:
Growth Hormone Releasing Hormone
קישור לבדיקה באתר Mayo
FIRGH - Growth Hormone-Releasing Hormone (IR-GH-RH) (Immunoreactive GH-RH)